Zâmbete în Dar
Proiectul Zâmbete în Dar a fost inclus în cadrul platformei de proiecte JCI Târgu Mureș în toamna anului 2015. Obiectivul principal este integrarea în societate a copiilor din centrele sociale din comunitatea mureșeană şi dezvoltarea personală a acestora prin implicarea în workshopuri, excursii şi alte activităţi la care ei nu au acces din cauza situației sociale. Un alt obiectiv important este obținerea de resurse și direcționarea acestora către centrele de plasament și casele sociale înscrise în proiect și nu numai.
În prezent, proiectul Zâmbete în Dar cuprinde Asociația Sfânta Elisabeta din Glodeni, Casa de tip familial nr. 8 din Sâncraiu de Mureș și copiii Fundației Kiwi – Casa Bucuriei din Târgu Mureș, cu un total de peste 40 de copii.
2015
Totul a început de la câte o simplă colectă anuală pentru Asociația Sf. Elisabeta începând cu anul 2011, iar din 2015 activitățile s-au înmulțit și diversificat, așa cum s-a mărit și numărul oamenilor frumoși care au început să dedice timp celor mai puțin norocoși decât ei.
Astfel, acesta a fost momentul în care copiii au pășit prima dată într-un cinematograf, iar de sărbători l-au cunoscut pe Moș Crăciun, care a venit cu daruri pentru toți.
Evoluția copiilor pe toate planurile este minunată datorită acestor activități, dar mai ales pentru că au învățat, pe parcurs, să fie o familie. Între timp, ne-au devenit și nouă prieteni dragi.
2016
Continuând povestea proiectului Zâmbete în Dar cu anul 2016, pentru copiii din Centrul de Plasament Sf. Elisabeta, acest an a fost și mai bogat în zâmbete și activități educative.
I-am învățat pe copii să planteze flori și să-și creeze o grădină în curtea lor, au vizitat grădina zoologică, unde au studiat animalele, au participat la o vânătoare de comori și au văzut ce înseamnă să faci un picnic.
Voluntarii noștri au organizat și un curs de gătit, la care copiii au învățat să gătească și le-au fost prezentate chiar și reguli de bune maniere într-un restaurant. O parte foarte importantă au constituit-o informațiile despre combaterea risipei alimentare.
Unul din programele începute în 2016 și care continuă și astăzi este „Zâmbete în dar de ziua ta”, prin care am încurajat comunitatea locală să dăruiască un tort pentru fiecare aniversare a copiilor, astfel să simtă și ei bucuria unei zile de naștere și a unei petreceri alături de prietenii lor din centru.
Iar în același spirit a început și programul „Zâmbete în dar de Crăciun”, prin care copiii scriu scrisori lui Moș Crăciun, iar persoane din comunitatea locală devin ajutoarele Moșului, alegându-și din scrisorile copiilor, pentru a le pregăti câte un cadou. Și, desigur, Moș Crăciun vine și împarte darurile copiilor, care îl așteaptă cu mult entuziasm!
Tot în 2016, proiectul nostru s-a extins și am început să facem activități și pentru copiii de la Casa de tip familial nr. 8 din Sâncraiu de Mureș și de la Fundația Kiwi.
Bucuria pe care noi, ca voluntari, o avem când vedem evoluția acestor copilași în urma activităților noastre este uriașă, chiar copleșitoare. De la a nu ști cum să reacționeze când au primit primul tort aniversar, până la a cânta „La mulți ani!” în 3 limbi și de la a plânge pentru a primi atenție, până la poftă de viață și energie pozitivă nu le-a fost ușor să ajungă.
Dar continuitatea în acțiunile noastre a contat enorm și ne dorim să contribuim și mai departe la „creșterea” lor într-un mod cât mai frumos.
2017
Proiectul a continuat cu succes şi în 2017. Voluntarii JCI Târgu Mureş au creat evenimente educative şi foarte utile pentru viitorul copiilor. Astfel, în cadrul activității Micii Pizzeri, copiii au fost învățați să prepare pizza, iar la sfârşit au cules roadele propriei munci, savurând pizza făcută de ei.
A urmat, Atelierul de Orientare în Carieră, unde copiii între 14 şi 18 ani au fost îndrumați spre activități şi cariere care le-ar fi potrivite.
Zâmbete în dar Eco a fost următoarea acțiune educativă, unde toată lumea a participat la curățarea malului Mureşului din Glodeni şi au învățat, astfel, că respectul pentru natură este foarte important.
Anul 2017 a culminat cu Tabăra de supraviețuire la care au participat copiii din toate centrele din proiect şi în care aceștia au avut parte de experiențe emoționante şi care i-au dezvoltat pe mai multe planuri. La sfârşitul taberei de 3 zile, copiii au fost plini de emoții pozitive şi bucurie pentru cele petrecute acolo şi abia s-au putut despărți unul de celălalt.
Sfârşitul anului a venit cu Gala Caritabilă, organizată pentru sprijinirea financiară a Centrului Sf. Elisabeta, pentru ca asociația să nu se desființeze din cauza datoriilor acumulate și ca acești copii să poată continua împreună acest drum de creștere frumoasă pe toate planurile. A fost un eveniment extrem de emoționant, atât pentru noi ca organizatori, cât și pentru artiștii care au făcut spectacol pentru participanți. Cei mai emoționați, însă, au fost copiii de la cele 3 centre, care au pregătit momente artistice de dans și muzică. Am descoperit multe talente frumoase. Scopul galei a fost atins și chiar depășit. Am strâns o sumă chiar mai mare decât targetul nostru, astfel, asociația a putut să-și plătească datoriile, iar noi putem continua activitățile noastre educative și distractive pentru acești copii frumoși.
Bineînțeles, și în 2017 copiii au scris scrisori lui Moș Crăciun și au primit cadourile cu mult entuziasm și bucurie.
2018
Anul 2018 se anunță unul cel puțin la fel de plin ca anul precedent, iar principalul aspect urmărit este îmbunătățirea stării emoționale a copiilor și integrarea lor în societate. În luna martie debutează Laboratorul de Educație, în care copiii vor face, săptămânal, activități care să îi ajute să-și identifice emoțiile, să și le exprime într-un mod cât mai sănătos, să lucreze în echipă, să fie mai creativi. Sperăm ca acest proiect să se desfășoare pe o perioadă cât mai lungă, pentru a avea rezultate cât mai bune pe plan emoțional.
Jocuri de fotbal, sport, tabără în natură, aniversări, orientare în carieră, integrare în societate prin sprijin oferit după ieșirea din sistem: acestea ar fi planurile pentru 2018, care sperăm noi să fie foarte utile pentru acești copii, care au atâta nevoie de afecțiune, exemple bune și direcție în viețile lor.
2019 – 2020
Între 2018-2020 activitățile noastre au continuat prin evenimente precum:
- Curs de educație sexuală – sesiune de prezentare și întrebări pentru adolescenți
- Activități recreative cu ocazia Zilei Copilului – ieșiri la cinema, pizza și joacă în parc
- activitate de lucru manual și reciclare organizate în parteneriat cu echipa Eco, cu ocazia zilei de 1 martie
- Workshop “Be safe online” – workshopul ținut adolescenților de care ne ocupăm, despre cum să ne protejăm atunci când navigăm pe internet
- Ieșire de Crăciun – jocuri pe console, concursuri de karaoke, laser-tag
- Ieșire de rămas bun – cu ocazia căreia am sărbătorit împreună adopția copiilor
2021
În 2021 avem în vedere continuarea programului Zâmbete în dar de ziua ta și organizarea unor cursuri/workshop-uri pe diverse teme: orientare în carieră, siguranță online, cursuri de limba română/matematică, educație sexuală, educație financiară, educație emoțională.