Proiectul Food Waste Combat este un proiect demarat în cadrul platformei JCI am Responsible și a avut ca scop reducerea risipei alimentare la nivel local, în cadrul comunității mureșene. S-a dorit ca acest scop să fie realizat prin informarea comunității asupra importanței și dimensiunii fenomenului de risipă alimentară, atât la nivel local cât și global, precum și prin educarea acesteia în ceea ce privește modalitățile de gestionare și diminuare a fenomenului de risipă alimentară.

Acest proiect a început prin efectuarea unui sondaj de opinie la nivel local, al cărui scop a fost identificarea obiceiurilor mureșenilor, cunoașterea cauzelor generatoare de risipă alimentară și stabilirea unui punct de pornire în lupta cu risipa alimentară.

În octombrie 2015, echipa Food Waste Combat a participat la Conferința Națională de Nutriție Sportivă Târgu-Mureș. În cadrul acestei conferințe s-au prezentat pentru prima dată rezultatele sondajului desfășurat în luna septembrie 2015, precum și prioritățile pentru următoarea perioadă și s-au dezbătut subiecte precum legislația în vigoare privind risipa alimentară și ce soluții există în momentul de față pentru combaterea acestui fenomen.

În decembrie 2015, am încheiat un parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie Tg. Mureș, care să faciliteze procesul de informare a comunității referitor la fenomenul de risipă alimentară. Cu sprijinul studenților din anul II de la Disciplina de Nutriție și Dietetică s-a desfășurat o acțiune de informare și educare a copiilor din clasele I-IV și grădiniță, atât în ceea ce privește risipa alimentară, cât și alte aspecte despre alimentație, igienă corespunzătoare și consumul de apă. La finalul cursurilor, copiii au primit din parte organizației JCI Târgu Mureș un premiu simbolic – un semn de carte care să le aducă aminte să nu fie risipitori când vine vorba despre mâncare.

Considerând că sărbătorile Pascale pot fi momentul potrivit pentru a încerca să combatem risipa alimentară cu un scop caritabil, echipa noastră, în colaborare cu Asociația Sfânta Elisabeta din Târgu-Mureș, a organizat în primăvara anului 2016 o acțiune de donare a surplusului de alimente persoanelor nevoiașe din județul Mureș.