Petru:În primul rând, ca sa poți alege o organizație trebuie să știi ce anume ai vrea tu să faci”

Anul acesta, Petru Luncan este Vicepreședinte Politici Economice în cadrul JCI România, iar la începutul lunii octombrie a fost ales Vicepreședinte Dezvoltare Nord, pentru anul 2020. În cadrul JCI se ocupă de partea de politici economice, respectiv proiecte care țin de relația cu autoritățile.

În afara JCI este antreprenor de peste 10 ani, iar prin activitatea pe care o desfășoară în JCI, indirect, încearcă să facă cunoscute nevoile antreprenorilor, atât în mediul instituțional cât și în cadrul evenimentelor la care participă.

Cum și de ce antreprenoriat?

Petru: După ce am terminat studiile, mi-am dorit mereu să profesez în domeniul în care m-am pregătit. Am studiat Litere, limbi străine și, pentru că îmi place foarte mult socializarea și să cunosc oameni din diverse colțuri ale lumii, am considerat că este un mod excepțional prin care pot să-mi folosesc cunoștințele și, de aceea, am decis să mă fac antreprenor.

Cum ai aflat de JCI?

Petru: Am aflat de JCI de la vechea echipă care a fondat JCI Târgu Mureș, însă am intrat puțin mai greu atunci în organizație. Când am avut discuția cu Ciprian Sabău prin 2010 eu inițiasem dezvoltarea pe partea antreprenorială și efectiv aveam timpul calculat la sânge. După aceea, am avut ocazia să discut cu Carmen și am zis „acum e momentul să mă alătur comunității”.

Au fost perioade în care te-ai gândit să renunți?

Petru: Nu au fost. Au fost, în schimb, perioade în care am decis să nu mă implic pentru că activitatea profesională îmi consuma foarte mult timp. Atunci, decât să intru într-un proiect pe care să nu-l pot duce la bun sfârșit, am decis că e mai bine să-mi iau puțină vacanță. Acest lucru s-a întâmplat în 2017, însă dacă cine dorea să mă contacteze punctual, am fost prezent, punctual pe anumite proiecte.

Cu ce și cum te ajută faptul că te implici în JCI?

Petru: În primul rând, prin poziția pe care o dețin anul acesta, la nivel național, am vrut foarte mult să transmit nevoile concrete ale tinerilor cetățeni activi din comunități către autoritățile centrale. De asemenea, am promovat proiectele JCI care, pe lângă că oferă oportunitatea de a cunoaște și a avea contact direct cu persoane de influență sau cu persoane care dețin factorul decizional la nivel administrativ, sunt și un mod de a te dezvolta pe tine personal. Aici, pot să enumăr atât proiectul de Public Speaking cât și celelalte proiecte organizate de JCI.

Pentru ce categorie de beneficiari ți-e greu să spui nu?

Petru: Aici sunt multe categorii de beneficiari, eu m-am axat pe partea asta administrativă pentru că cunosc problemele de fond ale antreprenorilor, însă în momentul în care vorbim despre persoane defavorizate fie că vin din case de copii, fie că vin din alte medii care le-au creat un impediment, în dezvoltarea lor întotdeauna am încercat să mă implic pe cât posibil.

Care a fost cel mai dificil moment ca PM?

Petru: Cel mai dificil moment ca PM a fost punctul în care s-a ajuns, la un moment dat, ca pe partea pe care sunt eu implicat să nu mai existe interes din partea altor persoane, deoarece la nivel de comunitate, mică raportata la cele din Cluj sau București, există probleme mai importante și, atunci, implicarea în soluționarea problemelor este mai mică la Târgu Mureș. Acela a fost un moment destul de critic și soluția pe care am găsit-o a fost să apelez la colegii mei din Cluj, Pitești și alte locale să vină cu un input care să mă ajute să mă implic în continuare pe partea de coordonare și să nu renunț.

Care sunt criteriile după care ai opta acum pentru o organizație în care să te implici ca voluntar?

Petru: În primul rând, ca sa poți alege o organizație trebuie să știi ce anume ai vrea tu să faci, ce vrei să dezvolți la tine, cât timp liber ai tu la dispoziție sau ce înseamnă noțiunea de voluntariat.

Din punctul meu de vedere, modul în care am procedat acum 4-5 ani ca să descopăr opțiunile a fost prin cercul de prieteni. Consider că acesta este și cel mai bun mod de a obține informații sau de a recruta; să-i intrebi pe acei prieteni care știi ca sunt implicați în astfel de activități. În același timp, în ziua de azi aproape oricine are acces la internet și se poate informa ușor despre aceea organizație.