Marius: „E loc de mai multă muncă de echipă”

Marius Giurgiu, fost președinte JCI Târgu Mureș, este de profesie economist, însă munca pe care o face are mai multă legătură cu industria grea.Este manager de produs, se ocupă de achiziții și de procese de producție pentru materiale de ridicare, ancorare și fixare. În JCI, este responsabil de resurse umane și coordonează două proiecte: Conferința Națională din 2020 și Active Citizens Academy – școala de voluntariat.

Cum ai aflat de JCI Târgu Mureș?

Marius: Am aflat de JCI în februarie 2015, când o fostă colegă de liceu m-a rugat să o ajut cu un proiect care era la început de drum, actualul I Love My Health.

Care au fost primele gânduri cu care te-ai alăturat organizației și cum vezi lucrurile acum? Au fost decalaje mari între așteptările tale de atunci și felul în care au decurs lucrurile pe parcurs?

Marius: Pe atunci, organizatia era la început de drum, era o echipa de 5-6 oameni și odată cu mine au mai fost 11-12 care s-au alaturat. Cred că a ajutat mult faptul ca eram toți noi și dornici să învățăm, iar team building-ul la care am participat la nici o luna după ce am intrat m-a ajutat mult să mă integrez în grup. Acum totul e familiar și oarecum plăcut să mă simt parte din echipa JCI oriunde în lume aș merge, nu doar acasă în Târgu Mureș. Referitor la așteptări, am intrat fără a avea vreo una, însă experiența acumulată în JCI a fost exact ce am avut nevoie în toți anii aceștia pentru a mă dezvolta.

Care a fost cel mai dificil moment/cea mai grea/solicitantă situație?

Marius: Cel mai dificil a fost în vremea când făceam parte din echipa naționala. Pe la jumătatea anului a trebuit sa propun dezafilierea și totodată încetarea activității unei organizații locale pentru care luptasem foarte mult.

Te-ai gândit vreodată să renunți?

Marius: Da, sincer, de foarte multe ori, însa au fost reacții spontane care, după o scurtă analiză și una-două nopți bine dormite, au trecut.

Cum a fost experiența de președinte al filialei locale?

Marius: A fost, cred, cel mai bun și mai relevant test al abilităților și potențialului meu și mi-a oferit cele mai multe oportunități practice de dezvoltare personală. E, dacă te implici, un an trăit la maximul abilităților, o experiență pe care o recomand tuturor oamenilor care vor să își împingă limitele pănă la maximum, să vadă concret de ce sunt în stare și să dezvolte o formă pură de leadership.

Cum vezi colaborarea filialelor la nivel național și ce crezi că s-ar putea îmbunătăți?

Marius: În momentul asta e loc de mai multă muncă de echipă, însă sper ca în următorii ani, mai ales că se apropie anul 2023, când JCI România va organiza Conferința Europeană JCI. Sper ca oamenii să își dea seama că numele ce urmează după „JCI” în denumirea filialei lor indică doar zona din care provin și că toți membrii JCI din lume, indiferent de țară sau orice alți factori, facem parte din aceeași echipă. E important să muncim și să creștem împreună și să nu ne setăm bariere imaginare.

Ce i-ai spune unei persoane care dorește să facă voluntariat, dar nu știe dacă JCI este cea mai bună alegere pentru ea/el?

Marius: JCI este în primul rând o rețea internațională. E una dintre puținele organizații internaționale, și probabil cea mai importantă, care oferă diversitate când vine vorba de dezvoltare personală. Poți alege proiecte din diferite domenii, te poți implica în proiecte internaționale, ai posibilitatea să vizitezi toată lumea, ai prieteni și oameni dispuși să te ajute chiar dacă nu te cunosc personal oriunde în lume. JCI e ca un tort mare, unui membru nou când intră i se oferă o felie, dacă gustă din ea sigur va vrea încă o porție, prin urmare le recomand tuturor să se alăture, să se implice, să participe la activități locale, naționale și internaționale iar după ce au gustat din această felie, sigur vor vrea să rămână, să primească mai mult.

În ce direcții crezi că poate/ar trebui să se dezvolte JCI Târgu Mureș în viitorul apropiat și mediu?

Marius: JCI Târgu Mureș poate să se dezvolte în orice direcție își doresc membrii. Asta e probabil unul din farmecele acestei organizații, faptul că totul e foarte dinamic și se poate schimba de la un an la altul. Niciodată nu te plictisești în JCI. Membrii organizației ar trebui să facă ce își doresc, ce simt că îi dezvoltă și ce simt că e util în primul rând pentru ei, iar atâta timp cât fac asta, vom rămâne relevanți și vom crește sănătos. Ce a fost, a trecut, important e prezentul și viitorul.

În ce măsură și cum te-a ajutat pe tine faptul că te-ai implicat într-o asociație pentru a face voluntariat, atât personal cât și profesional?

Marius: Personal, sunt cu totul alt om față de cel ce de acum 5 ani și am cu totul alte ambiții, la care înainte nu m-aș fi gândit. Profesional, fizic, sunt cam tot acolo, ca acum 5 ani, însă JCI mi-a oferit niște oportunități prin care mi-am dezvoltat o mulțime de abilități pe care acum le pun la treabă pentru a-mi croi un drum doar al meu :).

Ce planuri ai pentru, să zicem, următorii 2 ani, în ce privește JCI și, în general, disponibilitatea ta de a face voluntariat?

Disponibilitatea mea de a face voluntariat nu mai e aceeași. Acum îmi pun abilitățile dezvoltate la lucru și trag tare să realizez ceva profesional. Faptul că nu mai sunt atât de implicat e și o alegere pentru viitorul sănătos al organizației. Local, am facut cam tot ce se putea face, acum e rândul celor ce au venit după mine să preia responsabilitatea și să muncească pentru a se dezvolta, iar interferențele mele ar îngreuna procesul ăsta. Orice responsabilitate preluată de un membru nou e o oportunitate de dezvoltare pentru acesta, pe când orice responsabilitate preluată de unul ca mine, care a trecut prin tot, îi fură membrului nou oportunitatea de dezvoltare.

Anul viitor mă voi ocupa de organizarea Conferinței Naționale, anul acesta fac o școală de voluntariat, însă astea sunt activități care necesită experiență și nu le fură oportunitățile membrilor mai noi, ba dimpotrivă, crează mai multe oportunități de dezvoltare.