Brîndușa: „JCI este cadrul care îmi permite să îmi trăiesc valorile”
Maria Brândușa Meruțiu este asociat unic într-o societate comercială, de profesie jurist. A ales să studieze dreptul deoarece visează la o lume mai bună, mai onestă și, în liceu, a considerat că prin această profesie va putea contribui la construirea lumii visate. În cadrul JCI Târgu Mureș este Project Managerul proiectului EduClub.
Cum ai aflat de JCI?
Brîndușa: Am aflat de JCI în vara anului 2018, când am făcut parte din echipa de organizare a campaniei Let’s do it Romania, fiind responsabilă de unul din punctele de înregistrare din Tg-Mureș. Coordonatorul județean al campaniei de ecologizare era membru JCI Târgu-Mureș. Ea mi-a vorbit pentru prima dată despre JCI, după aceea am participat la un eveniment Meet-up JCI și am avut ocazia să cunosc oamenii din organizație.
Au fost perioade în care te-ai gândit să renunți?
Brîndușa: E mult prea devreme pentru a mă gândi cu adevărat la asta. Cu toate acestea, recunosc că sunt momente când îmi este destul de greu să mă împart între muncă, voluntariat, dezvoltare continuă și viață personală.
Cum și cu ce te ajută faptul că te implici în activitățile JCI?
Brîndușa: JCI este cadrul care îmi permite să îmi trăiesc valorile, să mă cunosc mai bine și să descopăr lucruri noi despre mine, despre preferințele, înclinațiile și limitele proprii. De asemenea, mă motivează să nu renunț la a contribui, în felul meu, la construirea viitorului pe care îl visez de când mă știu, mă responsabilizează civic și nu numai, oferindu-mi totodată provocări și oportunități de creștere și dezvoltare personală și profesională. JCI facilitează contactul cu oameni din toate categoriile și domeniile, asigurând membrilor săi accesul la diverse training-uri, încurajează și susține inovația și stimulează creativitatea.
Pentru ce categorie de beneficiari ți-e greu să spui nu când vine vorba de voluntariat?
Brîndușa: Sunt multe categoriile cărora nu reușesc să le spun NU. Cu toate acestea pot spune că am avut dintotdeauna o slăbiciune pentru cei mai tineri și cei mai învârstă dintre beneficiari.
Care a fost cel mai dificil moment ca project manager?
Brîndușa: Partea cea mai dificilă pentru mine este cea privitoare la atragerea de fonduri pentru susținerea financiară a proiectului. Cred că aici mai trebuie să lucrăm, mi-aș dori ca membrii comunității târgu-mureșene să înțeleagă faptul că toate activitățile noastre sunt non-profit și să conștientizeze că prin urmare avem nevoie de susținerea lor, pentru a putea crea și implementa proiecte care să aibă un impact cât mai puternic în comunitate.
Care sunt criteriile după care ai alege, dacă nu ai fi deja în JCI, o organizație în cadrul căreia să faci voluntariat și cum te-ai informa pentru a descoperi opțiunile disponibile în comunitate?
Brîndușa: Criteriul principal este cel al compatibilității valorilor, e imperios necesar să fie o organizație care să-mi oglindească principiile și valorile. De asemenea, e important să fie o entitate bine structurată și organizată, care operează cu profesionalism și deschidere, cu o bună vizibilitate pe plan local, activă, recunoscută de comunitate, care derulează proiecte de impact ce răspund unor nevoi reale ale comunității în care activează.
Pentru a mă informa aș apela la surse multiple de informare cum ar fi registrul asociațiilor și fundațiilor, date și informații deținute de instituțiile publice competente, aș participa la târgurile de profil, aș urmări activitatea diverselor organizații active pe plan local, participând la aceste activități pentru a putea solicita informații legat de proiectele derulate direct de la sursă.