Am învățat să fiu mai responsabilă, să fiu mai organizată și, de asemenea, am scăpat puțin și de frica de a vorbi în public”

Ionela Mureșan e programator IT, Typo3 Integrator, iar în JCI Târgu Mureș e Vicepreședinte Information Management.

Cum ai ajuns să faci programare?

Când eram în liceu, îmi doream foarte mult să ajung la Academia Militară din Sibiu, la Forțele Terestre, dar am preferat să nu plec departe de casă și am ales să rămân în Târgu Mureș. Am continuat studiile pe profilul din liceu, Matematică-Informatică, și am absolvit facultatea de Informatică din cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș. După ce mi-am dat licența, am făcut practică în cadrul firmei Reea, unde sunt și în prezent programator IT.

Cum ai aflat de JCI?

Despre JCI am aflat în perioada în care am început să lucrez cu copiii în cadrul programului TechDrive. Mulți dintre cei implicați în organizarea cursurilor de programare pentru copii, erau și membri în JCI. Am văzut o postare pe Facebook despre o întâlnire cu cei din JCI, așa am decis să particip la un Meet Up JCI. Acolo am aflat care sunt proiectele și am decis să mă implic și eu.

Au fost perioade în care te-ai gândit să renunți?

Am avut astfel de perioade, dar am trecut cu bine peste ele.

Cum și cu ce vă ajută faptul că vă implicați în activitățile JCI?

Cel mai important pentru mine e faptul că nu mai am frica de a suna oameni pe care nu-i cunosc, mă refer la sponsori sau speakeri pe care îi invităm la evenimentele noastre. Prima dată când a trebuit să vorbesc cu un sponsor am oprit apelul de cel puțin 3 ori înainte să ajung sa vorbesc cu persoana respectivă. Am învățat să fiu mai responsabilă, să fiu mai organizată și, de asemenea, am scăpat puțin și de frica de a vorbi în public, dar încă mai am multe de învățat și sunt sigură că o să mai învăț multe lucruri în JCI.

Pentru ce categorie de beneficiari ți-e greu să spui nu când vine vorba de voluntariat?

Mă implic ușor în proiecte dedicate ecologiei sau în cele din zona sănătății, dar și când e vorba de copii.

Care a fost cel mai dificil moment ca project manager?

În relația cu sponsorii am avut momente mai dificile, sunt momente în care mulți sponsori vor să vina la evenimente cu diferite produse, deși exista deja un sponsor cu produse similare, consider că nu este ok nici să fie concurență, dar nici nu vroiam să ne pierdem sponsorii care ne-au ajutat. Pentru mine a fost destul de dificil fiind nouă în acest domeniu, atât al sănătății cât și al sponsorilor, să încerc să ii conving că nu este ok și să păstrez și acest sponsor pentru evenimentele următoare.

Care sunt criteriile după care ai alege, dacă nu ai fi fost deja în JCI, o organizație în cadrul căreia să faci voluntariat și cum te-ai informa pentru a descoperi opțiunile din comunitate?

Normal, trebuie să fie ceva care să mă ajute și pe mine. Până la urmă, în JCI, am venit pentru că erau câțiva oameni pe care îi cunoșteam, dar și pentru a cunoaște alți oameni. În plus, contează foarte mult proiectele pe care le au și mai ales domeniul în care le desfășoară, de exemplu, un proiect fain pe zona de ecologie ar fi foarte atrăgător pentru mine.