Junior Chamber International este, la baza, o organizatie locala fondata in 1915 de catre Henry Giessenbier Jr in orasul St.Louis din Statele Unite ale Americii. Aceasta devine internationala in 1944, sub denumirea de JCI, ca urmare a intalnirii delegatilor din opt tari in Mexico City.
JCI a reusit sa adune laolalta oameni din diverse tari, ale caror actiuni aveau la baza principiul cetateniei active – implicarea cetateanului in schimbarea in bine a societatii. De-a lungul timpului, din organizatie au facut parte cunoscuti lideri politici – doi secretari generali ai O.N.U., mai multi presedinti de state, sefi de guverne si ministri.
JCI militeaza pentru implicarea activa a tinerilor in viata economica, politica si sociala a comunitatii lor. Profilul membrilor JCI include intreprinzatori, cei cu profesii liberale, manageri, functionari publici, cadre didactice, lideri ai altor ONG-uri etc., in general oameni dornici de autoperfectionare si care vor sa schimbe in bine societatea in care traiesc.
Viziune
Fondatorul JCI a avut viziunea unei lumi mai bune, unui viitor mai bun, in care oamenii traiesc in armonie, unde oamenilor li se permite sa-si maximizeze unicitatea si capacitatile, unde indivizii respecta regulile stabilite de comunitatile lor.
Misiune
JCI oferă oportunităţi de dezvoltare tinerilor, prin care acestia dobândesc puterea de a crea schimbări pozitive in societate.
Sloganul JCI – Be Better!
Credem ca e obligatia fiecaruia dintre noi sa se autoperfectioneze si sa contribuie la schimbarea in bine a comunitatii si a societatii. Prin tot ceea ce întreprind, membrii JCI vor să transpună în practică sloganul JCI “Fii mai bun!”.
Membrii JCI din întreaga lume caută soluţii eficace la problemele curente şi nu ezită să acţioneze pentru a crea un viitor mai bun pentru fiecare dintre noi. De asemenea, membrii JCI nu doar cred într-o lume mai bună, ci sunt convinşi că stă în puterea lor să iniţieze schimbări, acolo unde acestea se impun.
Valori
- credinta si imaterialism – credinta ca viata inseamna mai mult decat achizitionarea de bunuri materiale; constientizarea importantei compasiunii si altruismului
- fraternitate, sentimentul apartenentei la comunitate
- libera initiativa, justetea economica si sociala
- personalitatea umana – fiecare individ trebuie sa aiba sansa sa isi dezvolte calitatile
- responsabilitatea fata de o societate – suntem datori sa ii ajutam si pe altii sa se dezvolte pentru a obtine schimbari pozitive in societatea in care traim.