EduClub

EduClub

“Suntem o parte a tot ceea ce citim” – Theodore Roosevelt

Acest proiect s-a născut din dragostea noastră față de cărți și lectură, având drept scop principal creșterea nivelului de conștientizare în rândul membrilor comunității locale cu privire la importanța dezvoltării personale și a învățării continue, în încercarea de a ne strădui să devenim cât mai buni pentru a deservi mai bine comunitatea.

Obiectivul nostru este acela de a oferi membrilor comunității un conținut de calitate în cadrul întâlnirilor EduClub, privind autoinstruirea, învățarea continuă și dezvoltarea personală.

EduClub este un proiect cu desfășurare continuă, ce se reînnoiește an de an.

2018

În 2018 au fost organizate în total, un număr de 10 ediții. Am început în februarie cu Katona Noémi, membru al John Maxwell Team, care ne-a ghidat în descoperirea celor ”15 legi ale dezvoltării personale”, o carte al cărei autor este John Maxwell. La cea de-a doua întâlnire am inițiat discuții pe baza cărților noastre preferate și am urmărit o parte a documentarului produs de Leonardo di Caprio având ca temă schimbarea climatică, intitulat ”Înainte de potop”. A treia ediție a fost de fapt un Atelier despre Citirea rapidă cu Diana Șugar, coach în tehnici de învățare eficientă. Acest atelier a fost uimitor, fiecare dintre noi având ocazia să își măsoare propriul ritm al lecturii, pe baza unui text necunoscut, făcând totodată și o serie de exerciții pentru îmunătățirea puterii de concentrare și creșterea vitezei cu care citim. Rezultatele au fost extraordinare, la sfârșitul atelierului mulți dintre participanți reușind să observe o îmbunătățire a vitezei de lectură, numărul de cuvinte citite pe minut crescând cu până la 50-60 de cuvinte. În cadrul celei de-a patra ediții am dezbătut pe marginea cărții ”Tată bogat, tată sărac” scrisă de Robert Kiyosaki și am vizionat un documentar cu privire la principalele probleme legate de subiectul încălzirii globale.

În luna iulie, l-am avut ca invitat pe Bogdan Rațiu, profesor de limba și literatura română, care ne-a lărgit perspectiva asupra limbii și procesului de lectură. Atelierul său s-a bazat pe noua carte a scriitorului Matei Vișniec ”Iubirile de tip umbrelă”.

Pentru luna august am organizat un eveniment în cadrul căruia s-a vizionat un documentar pe un subiect la fel de spinos și de la ordinea zilei, consumerismul, participanții luând totodată contact cu Minimalismul, un potențial antidot.

Vara lui 2018 ne-a prins în flagrant la două ediții ”Desculț în iarbă”, ce au avut loc în lunile iulie și august. Cu ocazia acestor evenimente am împachetat mai multe cărți, participanții au putut veni la rândul lor cu propria carte deja împachetată pe care o puteau schimba cu una dintre cărțile puse în joc de membrii asociației noastre. Am numit aces schimb ”Blind date with a book”. Tot în cadrul acestor evenimente am citit povești copiilor.

Evenimentul lunii septembrie a constat în vizionarea unui impresionant documentar despre comportamentele și sentimentele inerente ființei umane, titlul acestuia fiind ”Human”. Multe lecții s-au desprins drept urmare a vizionarii acestuia, cea mai importantă fiind aceea că înainte de toate suntem cu toții oameni și aceasta ar trebui să ne facă să ne acceptăm și respectăm unii pe alții, indiferent de proveniență, nivel de trai sau poziție socială. Cu toții simțim, iubim, sperăm, supraviețuim.

Am încheiat seria de evenimente lunare cu o discuție despre minimalism, având-o ca invitată pe Jella Jornales, fashion blogger și speaker, fostă consumatoare compulsivă transformată în practicantă convinsă a stilului de viață minimalist. Ni s-a alăturat bătând drumul tocmai din Filipine, pentru a împărtăși cu noi câteva sfaturi și trucuri despre cum să ne trăim viața ținând mai degrabă cont de principiile minimalismului, decât de cele ale consumerismului. Cei interesați pot urmări blogul ei, în limba engleză, accesând următorul link: https://www.jellajornales.com. Cei care vor să afle mai multe informații legate de acest subiect pot accesa de asemenea următorul blog, în limba română: http://dianasolomon.blog/.

2019

Prima ediție EduClub 2019 a avut loc miercuri 27 februarie, având-o ca invitată pe Laura Borotea profesoară de desen, pictură și studiul compoziției la Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș și co-fondator al asociației Minitremu.

Împreună cu participanții am urmărit un documentar avându-l în prim plan pe marele artist român Constantin Brâncuși, după care Laura Borotea ne-a prezentat câteva dintre lucrările și intervențiile proiectului colaborativ Monotremu.

Furnizându-ne totodată și informații legate de activitățile asociației Minitremu, pentru ca mai apoi să ne pună imaginația la încercare provocându-ne să recunoaștem unele dintre operele ce întruchipează animale, semnate de Constantin Brâncuși. Seara s-a încheiat cu un cadou din partea Laurei și anume un desen al artistului Dan Perjovschi care să ne stimuleze creativitatea.

Ediția lunii martie a proiectului EduClub l-a avut ca invitat pe dl. Prof. univ. dr. Vasile Cernat, specializat în psihologie socială, Fulbright visiting researcher la New York University, în prezent profesor la UMFST Tg-Mureș.

Tema de discuție a fost una de actualitate ”Diversitate – stereotipuri și prejudecăți”, participanții având posibilitatea să afle mai multe legat de acest subiect, punând întrebări invitatului și răspunzând la provocările lansate de acesta. A fost o seară deosebit de interesantă, dialogul fiind unul liber într-un cadru relaxant și plăcut, asigurat de partenerii noștri de la American Corner Tg-Mureș. Cu greu am decis să punem capăt acestei întâlniri, însă în cele din urmă am făcut-o cu convingerea că vor mai urma multe alte ediții EduClub, la fel de stimulante pentru noi toți.

Luna mai – Festivalul Luminii

Nu știm cum a fost pentru voi la festival, însă sperăm cu toții că v-ați simțit cel puțin la fel de bine ca și noi. Și pentru că a fost o experiență atât de frumoasă am ales să împărtășim cu dumneavoastră, impresiile și imaginile ce urmează:

Turist în orașul tău

Proiectul a fost organizat de JCI Târgu-Mureș în 2019 parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Asociația „Visit Mureș” și Muzeul Județean Mureș ca o materializare a dorinței de a aduce împreună învățarea continuă și un stil de viață sănătos, reunind astfel două dintre proiectele dezvoltate de JCI Târgu-Mureș, „EduClub” și „I love my health” (ILMH).
Participanții au luat parte la un tur ghidat al orașului, descoperind atât poveștile cât și istoria necunoscută a locurilor pe unde trec zilnic, iar la sfârșit invitatul nostru, un medic rezident dermatolog, le-a oferit participanților sfaturi despre îngrijirea și tratarea diverselor afectiuni.
Proiectul dorește să dezvolte o comunitate unită, implicată și mai ales să creeze un sentiment de apartenență la orașul în care trăim.

Mureșu’ #citește

Campania a însemnat organizarea unor evenimente de lectură în public, serate de lectură intitulate ”Serile Edu”, unde participanții au discutat despre cărțile citite, au schimbat cărți între ei, s-au recomandat autori, au vizionat documentare sau doar s-au dezbătut diferite subiecte. Tot în cadrul aceleiași campanii ne dorim pe viitor crearea de mini biblioteci în cafenele și alte locuri publice pentru a promova lectura.

Activitățile EduClub continuă, iar noi așteptăm cu nerăbdare și emoție să ne revedem la evenimentul nostru din 31 mai 2019: JCI EduClub – Asumarea – Cheia succesului

”Personal m-am simțit foarte bine alături de colegi, iar pe lângă, cea mai frumoasă parte a fost aceea în care, alături de copii am creat cele mai colorate și creative amintiri.” – S. M. M.

”Mi-a plăcut foarte mult ideea de a face schimb de cărți și de a pune participanții să reflecteze asupra soluțiilor la problemele pe care le observă în comunitate.” – C. V.

”A trecut foarte repede timpul. Oamenii care s-au oprit la standul nostru au fost foarte călduroși. A fost drăguț să lucrez cu copii așa curioși să afle cum se fac gulguțele sau brățările.” – B. M. F.

”Mie mi-a plăcut întreaga atmosfera, modul în care lucrurile s-au organizat la standul nostru … Totul a fost foarte natural, copilașii încântați că pot să decoreze borcane și să aleagă provocări, adulții interesați de cărți sau panou. Trebuie să repetăm experiența!” – M. H.

”Ideile avute, gândurile cu care ați ales să participați mi s-au părut nu doar creative, ci și de utilitate. Sper ca toți cei care au participat să fi rezonat cu voi și să fi înteles ceea ce ați vrut să le transmiteți.” T. A. G.

2020

Datorită restricțiilor cauzate de pandemie, următorul eveniment a fost mutat în mediul online. Astfel, în luna mai, am organizat o serie de patru webinarii – „Regează-ți busola interioară”, la care am invitat-o ​​din nou pe Oana Cueșdeanu alături de alți membrii din echipa ei. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Positum4Mures. Pe durata webinariilor, invitații s-au oferit sfaturi care să ajute oamenii să gestioneze mai bine situațiile prin care trec. Datorită naturii evenimentului, am reușit să adunăm peste 100 de persoane din țara și din străinătate.

2021

Pentru anul 2021 avem de asemenea în vedere organizarea unor ateliere destinate tinerilor (14+) privind consilierea și orientarea în carieră, precum și workshop-uri pe tema gestionării emoțiilor, pentru a avea prezentări de impact.