Raluca: „Tot timpul îmi doream să ajut cu ceva copiii și comunitatea”

Raluca Maria Linca lucrează ca economist în cadrul unei firme de construcții, s-a înscris în JCI Târgu Mureș de mai puțin de un an și este Project Manager al proiectului I Love My Health.

De ce economist?

Raluca: Am fost dintotdeauna pasionată de cifre. Voiam să studiez matematică, dar ca orice elev care nu știe sigur pe ce drum să o ia, m-am gândit la contabilitate pentru că are legătură cu matematica, deși nu știam deloc ce înseamnă. Și… așa m-am hotărât să fac studii economice.

Cum ai auzit de JCI?

Raluca: De la soțul meu care auzise și el la un moment dat și se implicase în câteva activități. Așa am decis să mă implic în organizație și în proiectele care mi s-au părut interesante: I Love My Health, Zâmbete în dar și Eco. Sunt proiecte din domenii care mă interesează.

Au fost momente în care ai vrut să renunți?

Raluca: Au fost momente. Fiecare om are timpul limitat și nu te implici de fiecare dată cum ai vrea sau cum ar vrea ceilalți. Până la urmă, gândindu-mă că e o muncă de voluntariat și neputând să-ți impună nimeni cât de mult să te implici, am decis că e în regulă să o fac atât cât pot și cât îmi permite timpul. Uneori, nu reușeam să fac lucrurile chiar cum mi le-am asumat, dar nu e o organizație din care să pleci așa repede, pentru că imediat vine altceva interesant și îți spui: uite, aș vrea să mă implic în asta. În JCI Târgu Mureș, tot timpul se întâmplă ceva interesant, iar asta te face să continui.

Cum și de ce crezi că te ajută faptul că faci voluntariat în cadrul JCI Târgu Mureș?

Raluca: Am mai făcut voluntariat și în timpul liceului pentru Salvați Copiii. Tot timpul îmi doream să ajut cu ceva copiii și comunitatea. Ceea ce fac ca voluntar iese din aria mea de activitate de zi cu zi, cunoști oameni noi, iar simplul fapt că este altceva te ajută. În plus, de exemplu, dacă ai un hobby organizația, prin colegi, te poate ajuta.

În cazul căror proiecte sau pentru ce categorie de beneficiari ți-e greu să spui nu când vine vorba de voluntariat?

Raluca: Atunci când vine vorba de proiectul Zâmbete în dar, dacă am timp și știu că sunt disponibilă în ziua respectivă, încerc să mă implic. În general, când vine vorba de copii și de aspecte sociale, deși nu pot spune că m-am implicat exagerat de mult, mi-e greu să refuz. De asemenea, proiectul Eco este foarte tentant pentru mine.

Care a fost cel mai dificil moment ca Project Manager al I Love My Health?

Raluca: Deocamdată, am avut un singur eveniment anul acesta. Urmează al doilea. Organizarea primului eveniment a fost dificilă pentru că nu știam exact ce trebuie făcut, dar mi-am făcut un program și aveam de pus la punct diferite aspecte în fiecare zi. Mi s-a părut dificil să faci ceva și să nu știi cu ce să începi, dar până la urmă când se termină totul și vezi că a ieșit bine, există o satisfacție.

Care sunt criteriile pentru a alege o organizație în cadrul căreia să faci voluntariat, dacă nu ai fi deja în JCI Târgu Mureș?

Raluca: Aș alege tot o organizație preocupată de aceleași domenii care mă interesează pe mine, cum este ecologia. Am mai participat la evenimente organizate de Let`s do it Romania, de exemplu.