„O să scape de mine numai dacă mă dau afară”

Ioan Iacob Netea (Neluțu) e programator, web developer și susține că noaptea e Batman. În 2018 a fost președintele JCI Târgu Mureș, iar în 2019 a fost Vice-Președinte Resurse Umane în JCI România.

Cum ai ajuns programator?

Eu nu am făcut nimic legat de programare în școala generală, dar aveam acasă calculator, pe care nu îl foloseam doar ca să mă joc. De multe ori îl stricam și a trebuit să mi-l repar singur, cred că de acolo a pornit pasiunea. În primii trei ani, după facultate, nu am lucrat în domeniu, pentru că nu am considerat niciodată programarea o direcție ideală pentru mine. Este o etapă din viața mea, îmi place ce fac, învăț o grămadă, dar nu știu dacă o să fac asta pentru tot restul vieții.

Cum ai aflat de JCI?

Am făcut voluntariat și în facultate, fiind membru AISEC, am avut șansa de a cunoaște multe alte ONG-uri. Inițial, când am aflat că s-a înființat JCI Târgu Mureș, la momentul respectiv nu mi s-a părut că era ceva pentru mine, dar organizația a avut o pauză, iar când și-a reluat activitatea, cei care au pus JCI Târgu Mureș din nou pe picioare, majoritatea, erau foști colegi din AISEC. Ei m-au chemat să mă alătur echipei.

Au fost perioade în care te-ai gândit să renunți?

Nu m-am gândit niciodată să renunț. Au fost doar perioade în care am ales să mă implic mai puțin. Nu vreau să renunț. O să scape de mine numai dacă mă dau afară.

Cum și cu ce vă ajută faptul că vă implicați în activitățile JCI?

Profesional nu pot să spun că m-a ajutat foarte mult, în schimb, am putut eu să ajut organizația datorită cunoștințelor pe care le aveam. În schimb, în plan personal, în ce privește relaționarea am simțit un bonus foarte mare. Am lucrat în proiecte diferite, cu echipe diferite și am putut să cunosc mai multe tipuri de oameni și să învăț cum să lucrez cu ei, iar, acum, asta mă ajută și la job.

Pentru ce categorie de beneficiari ți-e greu să spui nu când vine vorba de voluntariat?

Partea de dezvoltare personală în general, pentru că știu că orice nișă din zona asta m-ar ajuta atât pe mine cât și pe cei cărora li s-ar adresa proiectul.

Care a fost cel mai dificil moment ca project manager?

Nu am coordonat multe proiecte în organizație, mai ales în ultimul timp, motiv pentru care îmi este greu să mă gândesc la un moment dificil. În schimb, pot spune că dintre toate pozițiile pe care le-am ocupat în echipele de conducere în ultimii trei ani, poziția de președinte JCI Târgu Mureș mi s-a părut cea mai dificilă. Am lucrat îndeaproape atât cu echipa de conducere locală cât și cu echipa de conducere la nivel național, m-am implicat în toate proiectele și activitățile organizației și am făcut tot posibilul să fiu prezent la toate evenimentele organizate. Cu toate acestea, a fost o experiență foarte faină și m-am bucurat de susținerea colegilor pe tot parcursul mandatului.

Apoi, tot datorită implicării tuturor membrilor am reușit în anul 2018 să obținem premiul „Most Outstanding JCI Local Organization”.

Care sunt criteriile după care ai alege, dacă nu ai fi fost deja în JCI, o organizație în cadrul căreia să faci voluntariat și cum te-ai informa pentru a descoperi opțiunile din comunitate?  

E destul de greu să stabilesc criteriile, dar atâta timp cât e vorba despre activități sau proiecte care m-ar ajuta ca dezvoltare personală, deja ar fi ceva atrăgător pentru mine. În plus, dacă în organizație sunt deja oameni pe care îi cunosc, ar fi o ancoră care m-ar ajuta să mă familiarizez cu ce fac ei. Dacă nu aș cunoaște pe nimeni, aș încerca să mă implic în câteva activități, să văd cum interacționează între ei și să văd dacă mă regăsesc, nu numai în obiective, dar și între ei ca oameni, ca fel de a fi.