Pages Navigation Menu

Salvează Vieți – Donează Sânge

Donare Sange Cover Facebook Page

JCI Târgu-Mureș organizează în perioada 21 mai – 18 iunie, o campanie umanitară prin care toți mureșenii sunt încurajați să doneze sânge.

Sloganul campaniei Salvează vieți, donează sânge vrea să informeze publicul larg că din sângele de la un singur donator pot fi salvate 3 vieți. ( După colectarea sângelui integral cele trei componente majore – trombocitele, plasma şi celulele roşii din sânge – sunt separate, astfel încât acestea să poată fi transfuzate la mai multi pacienţii cu nevoi diferite.)

 De data aceasta poți face 2 fapte bune si bineînțeles că vei fi recomplensat pentru asta!

 1. Donând sânge poți salva viața unui pacient internat la Spitalul Județean Târgu Mureș
 2. Poți aduce zâmbetul pe fața copiilor orfani de la Centrul Sfânta Elisabeta prin donarea tichetelor de masă primite în urma donării de sânge. Tichetele vor fi utilizate pentru aprovizionarea cu alimente a cantinei centrului, cu sprijinul echipei Zâmbete în Dar. (https://www.facebook.com/JCIZambeteinDar/)

 Recompensa ta din partea echipei JCI Târgu Mureș constă în primirea unui sticker cu care poti intra gratuit la UNA DINTRE următoarele:

* beneficiază de intrare gratuită pentru 2 persoane, primii 50 de donatori; vom anunța când s-au epuizat intrările gratuite

** spectacolele de teatru au un număr limitat de locuri. Dacă doriți să beneficiați de o intrare gratuită sunteți rugați să trimiteți un email pentru rezervarea locului la rezervari@teatrulstudio.ro

*** Intrarea GRATUITĂ se face pe baza carnetului de donator și a STICKERULUI pe care îl puteți semna și ulterior îl lipiți la intrare.

LEAD BY EXAMPLE! Dacă îți dorești ca prietenii și familia ta să știe că ai făcut o faptă bună te încurajăm să-ți faci un selfie pe care îl poți încărca pe pagina eventului facebook:

Program:

21 mai – 18 iunie: donatorii se pot prezenta de LUNI până VINERI de la ora 07:30 – 12:30 la Centrul de Transufuzii

26 mai – I Love My Health – ediţia a XV-a a proiectului o vom corela tema donării de sânge. ( pentru mai multe detalii, click aici )

4 iunie – supriză la Complexul Weekend

14 iunie – sărbătorim Ziua Internaționala a Donatorului de Sânge, astfel că Centrul mobil de transfuzii va fi amplasat în centrul orașului – la intersecția de la Mures Mall, între orele 08:00- 12:30

18 iunie – ieșire la Zoo și picnic cu copiii de la Centrul Sfânta Elisabeta, organizat de echipa Zâmbete în Dar

Unde este centrul de transfuzii?

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Târgu Mureș – Str. Molter Károly, nr.2 – în spatele Spitalului Județean de Urgență Târgu Mures – vezi harta

 Care sunt condițile pentru a dona sânge?

Poate dona sânge orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 – 60 ani, având documente de identitate valabile şi care îndeplineşte următoarele condiţii:

 • Greutatea peste 50 kg femeile şi 60 kg bărbaţii
 • Să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni
 • Femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie
 • Să nu aibă / să nu fi avut următoarele boli: Hepatită B si C, TBC, Sifilis, Epilepsie, Diabet, Ulcer, Boli de inimă, Astm bronşic, Alergii.
 • Să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donări

 Care sunt etapele donării  și cat durează?

 • Informare asupra procesul de donare, beneficiile şi riscurile donării
 • Selectarea donatorilor
 • Constituirea unui dosar medico-administrativ
 • Examen medical (anamneză şi examen clinic)
 • Control biologic predonare (stabilire grupa sanguină, RH, hemoglobină, glicemie etc.)
 • Recoltarea de sânge – aproximativ 10- 15 minute – se recolteaza o cantitate de 450-500ml sânge
 • Repaus post-donare timp de 10 minute pentru a se asigura acomodarea organismului cu pierderea de sânge

 Deci în total tot procesul dureaza aproximativ 30 de minute!!!

 Iată că în 30 de minute poti salva 3 vieți și poți face niste copii fericiți.

Drepturile donatorului:

 • Să primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale.
 • 1 zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
 • Alocaţie de hrană sub forma a 7 tichete de masă

SALVEAZĂ VIEȚI, DONEAZĂ SÂNGE!

Parteneri: Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, Crucea Roșie Târgu Mureș, Cercetașii Târgu Mureș, AISEC Târgu Mureș, Asociația Împreună Pentru Copiii cu Cancer, Liga Studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, Centrul Sfânta Elisabeta

Mulţumim partenerilor şi sponsorilor care ne-au susţinut:

sponsori parteneri