Știți care este cel mai eficient mod de păstrare și depozitare a alimentelor din gospodăria dumneavoastră? În cazul în care răspunsul este negativ, echipa Food Waste Combat vă aduce informații relevante în fiecare săptămână. Astăzi vă prezentăm informații prețioase despre:

FRUCTE CU SÂMBURE (cireșe, vișine, prune, piersici, nectarine, caise)

Refrigerare: Doar dacă sunt coapte bine.

Păstrarea prospețimii: Coapte, 3 – 4 zile în frigider.

Condiții optime de păstrate: Nu le spălați până ce le folosiți pentru a-și păstra prospețimea. Dacă nu sunt coapte, păstrați-le la temperatura camerei, ferite de lumina soarelui. De îndată ce s-au copt, puneți-le în sertarul cu umiditate scăzută al frigiderului sau într-o pungă de hârtie, în frigider, fără să le acoperiți cu nimic. Piersicile, nectarinele și caisele se pot usca și pot căpăta o textură făinoasă dacă sunt lăsate prea mult în frigider. Majoritatea cireșelor, prunelor și vișinelor sunt vândute gata coapte și e bine să fie refrigerate imediat după cumpărare.

Congelare: Pot fi congelate după preferințe. Le puteți congela crude (întregi sau tăiate) sau gătite. În cele mai multe cazuri, este bine să îndepărtați sâmburii. Pregătiți-le de congelare prin îndepărtarea pielițelor și înmuiați-le într-o soluție de lămâie (1 lingură suc de lămâie, 60 ml apă) pentru a preveni înnegrirea. Apoi, faceți unul dintre următoarele lucruri: 1. Puneți-le direct pe o foaie de hârtie de copt și înghețați-le, apoi mutați-le într-un vas închis ermetic; 2. Puneți-le într-un vas închis ermetic, acoperiți-le cu suc sau 30-40% sirop, apoi sigilați-le, lăsând între 12 mm – 4 cm spațiu liber deasupra, în funcție de vas. 3. Așezați-le în vase, în straturi cu zahăr între ele, lăsând între 12 mm – 4 cm spațiu liber deasupra, în funcție de vas.

Pentru a congela cireșele, vișinele sau prunele spălați-le, scoateți-le sâmburii, puneți-le separat pe o hârtie de copt și apoi congelați-le iar ulterior transferați-le într-un vas închis ermetic.

Pentru a dezgheța fructele întregi, puneți-le în apă rece. Apoi feliați-le și serviți-le. Fructele înghețate întregi pot fi scufundate într-un vas cu apă pentru a se dezgheța. Preparatele gătite din fructe se recomandă să fie dezghețate în frigider sau în cuptorul cu microunde.

Utilizare / reîmprospătare: Dacă fructul are lovituri, îndepărtați părțile lovite, restul fructului poate fi consumat. Pentru a evita înmaronirea fructelor, stropiți-le cu suc de lămâie după ce le tăiați.

Coaja exterioară a sâmburilor poate fi folosită pentru a fi infuzată cu orice lichid – apă pentru ceai, lactate pentru prăjituri și înghețată, sau băuturi alcoolice pentru a căpăta aromă de fructe. Puteți face ușor un sirop fierbând 240 ml apă, 200 ml zahăr și 100g sâmburi. După fierbere lăsați-l la rece în frigider timp de 3 săptămâni.

În interiorul sâmburilor sunt niște semințe care seamănă cu migdalele. Acestea conțin un compus chimic toxic, acid cianhidric, dar pot fi prăjite și folosite pentru a obține un compus cu aromă amăruie de migdale. Acesta se folosește pentru a aromatiza, de exemplu, marțipanul. Dacă doriți să folosiți această parte a fructului, faceți-o doar după o rețetă dintr-o sursă sigură, verificată. Unele soiuri de caise care cresc în munții Himalaya au miezuri de sâmburi care pot fi mâncate crude, însă majoritatea nu sunt comestibile.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.