
Știți care este cel mai eficient mod de păstrare și depozitare a alimentelor din gospodăria dumneavoastră? În cazul în care răspunsul este negativ, echipa Food Waste Combat vă aduce informații relevante în fiecare săptămână. Astăzi vă prezentăm informații prețioase despre:
FRUCTE CU SÂMBURE (cireșe, vișine, prune, piersici, nectarine, caise)
Refrigerare: Doar dacă sunt coapte bine.
Păstrarea prospețimii: Coapte, 3 – 4 zile în frigider.
Condiții optime de păstrate: Nu le spălați până ce le folosiți pentru a-și păstra prospețimea. Dacă nu sunt coapte, păstrați-le la temperatura camerei, ferite de lumina soarelui. De îndată ce s-au copt, puneți-le în sertarul cu umiditate scăzută al frigiderului sau într-o pungă de hârtie, în frigider, fără să le acoperiți cu nimic. Piersicile, nectarinele și caisele se pot usca și pot căpăta o textură făinoasă dacă sunt lăsate prea mult în frigider. Majoritatea cireșelor, prunelor și vișinelor sunt vândute gata coapte și e bine să fie refrigerate imediat după cumpărare.
Congelare: Pot fi congelate după preferințe. Le puteți congela crude (întregi sau tăiate) sau gătite. În cele mai multe cazuri, este bine să îndepărtați sâmburii. Pregătiți-le de congelare prin îndepărtarea pielițelor și înmuiați-le într-o soluție de lămâie (1 lingură suc de lămâie, 60 ml apă) pentru a preveni înnegrirea. Apoi, faceți unul dintre următoarele lucruri: 1. Puneți-le direct pe o foaie de hârtie de copt și înghețați-le, apoi mutați-le într-un vas închis ermetic; 2. Puneți-le într-un vas închis ermetic, acoperiți-le cu suc sau 30-40% sirop, apoi sigilați-le, lăsând între 12 mm – 4 cm spațiu liber deasupra, în funcție de vas. 3. Așezați-le în vase, în straturi cu zahăr între ele, lăsând între 12 mm – 4 cm spațiu liber deasupra, în funcție de vas.
Pentru a congela cireșele, vișinele sau prunele spălați-le, scoateți-le sâmburii, puneți-le separat pe o hârtie de copt și apoi congelați-le iar ulterior transferați-le într-un vas închis ermetic.
Pentru a dezgheța fructele întregi, puneți-le în apă rece. Apoi feliați-le și serviți-le. Fructele înghețate întregi pot fi scufundate într-un vas cu apă pentru a se dezgheța. Preparatele gătite din fructe se recomandă să fie dezghețate în frigider sau în cuptorul cu microunde.
Utilizare / reîmprospătare: Dacă fructul are lovituri, îndepărtați părțile lovite, restul fructului poate fi consumat. Pentru a evita înmaronirea fructelor, stropiți-le cu suc de lămâie după ce le tăiați.
Coaja exterioară a sâmburilor poate fi folosită pentru a fi infuzată cu orice lichid – apă pentru ceai, lactate pentru prăjituri și înghețată, sau băuturi alcoolice pentru a căpăta aromă de fructe. Puteți face ușor un sirop fierbând 240 ml apă, 200 ml zahăr și 100g sâmburi. După fierbere lăsați-l la rece în frigider timp de 3 săptămâni.
În interiorul sâmburilor sunt niște semințe care seamănă cu migdalele. Acestea conțin un compus chimic toxic, acid cianhidric, dar pot fi prăjite și folosite pentru a obține un compus cu aromă amăruie de migdale. Acesta se folosește pentru a aromatiza, de exemplu, marțipanul. Dacă doriți să folosiți această parte a fructului, faceți-o doar după o rețetă dintr-o sursă sigură, verificată. Unele soiuri de caise care cresc în munții Himalaya au miezuri de sâmburi care pot fi mâncate crude, însă majoritatea nu sunt comestibile.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!