Competiția JCI Ten Outstanding Young Persons și-a desemnat câștigătorii: Sebastian Burduja (Politic), Cornel Amariei (Științific), Călin Brandabur (Științific), Elif Memet (Academic), Radu Vasile (Umanitar), Cătălina Ponor (Auto-Depășire), Darie Tică (Protejare Mediu), Larisa Claru (Umanitar), Ștefan Moisei (Auto-Depășire) și Cristian Coman (Protejare Mediu).

Candidații finaliști au fost aleși dintr-un număr total de 69 de nominalizați din întreaga țară. Jurizarea s-a desfășurat în perioada 5 – 19 septembrie, juriul oficial desemnat fiind format din Mona Nicolici (OMV Petrom), Diana Creţu (Wall-Street.ro), Octavian Vidu (CEE Equity Partners), Alin Angheluţă (Bucharest Business School), Alexandru Bobe (Universitatea Ovidius Constanţa), Victor Miron (câștigător TOYP 2016), Alex Dona (Times New Român).

Ștefan Moisei este concurentul târgumureșean, un tânăr deosebit, care a reușit să absolve Facultatea Petru Maior din Târgu Mureș, specialitatea Informatică, în ciuda faptului că este nevăzător. A lucrat ca instructor în timpul facultății, predând Tehnologia Informației altor câteva zeci de nevăzători, iar la finalul studiilor, ca programator C# la o companie de programare cu peste 200 de angajați din Târgu Mureş. De-a lungul celor patru ani de muncă, Ștefan a lucrat pe diverse tipuri de proiecte (site-uri și aplicații web, pentru telefoane mobile și computere personale) și și-a extins competențele pentru care se angajase în primă fază, ajungând să lucreze în Java, SQL și chiar frontend, oferind consultanță pentru îmbunătățirea accesibilității site-urilor și programelor pentru persoanele cu dizabilități. În afara activităților generatoare de venit, a lucrat și ca voluntar, în principal în domeniul accesibilității, iar prima aplicație pentru nevăzători la care a lucrat, a fost VoiSub. Aceasta citește subtitrările filmelor, permițând accesul nevăzătorilor și dislexicilor la acestea. În prezent, Ștefan lucrează la o versiune mobilă a aplicației, care va permite nevăzătorilor să meargă la cinema și să audă subtitrările în căști. Ștefan a mai contribuit și la codul Aftersight, un dispozitiv mobil de asistență vizuală pentru nevăzători care permite transformarea imaginilor în sunet, semnalizarea obstacolelor prin vibrații și identificarea vocală a obiectelor fotografiate de cameră.

Mulțumim Direcției Județene de Sport și Tineret pentru sprijinul financiar acordat acestui proiect!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.